Verwarmen én koelen met een bodemwarmtepomp 

Verwarmen met een bodemwarmtepomp 

Een warm huis zónder aardgas: Dat kan met een bodemwarmtepomp. Verwarmen met een bodemwarmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel op gas. Omdat je woning aardgasvrij is neemt de CO2 uitstoot af en wordt je klimaatimpact een flink stuk kleiner. Wij voorzien de 56 woningen in de Waarden standaard van een bodemwarmtepomp. Ten opzichte van de luchtwaterpomp heeft de bodemwarmtepomp een aantal voordelen. Doordat de brontemperatuur het hele jaar constant is, presteert deze pomp beter dan de lucht/waterpomp en is het rendement van de bodemwarmtepomp hierdoor beter. Dat merk je natuurlijk in de energiekosten!  

Hoe werkt een bodemwarmtepomp?  

Simpel gezegd gebruikt de warmtepomp de bodem voor het winnen en opslaan van energie. Hiervoor gaat een buizensysteem diep de grond in. In de zomermaanden wordt de overtollige warmte opgeslagen in de bodem. Warmte die je in de koude wintermaanden goed kunt gebruiken. Hetzelfde geldt voor de beschikbare koude in de winter, die juist in de zomer voor een aangename verkoeling kan zorgen. Het warmtepomp-systeem slaat het overschot aan warmte en koude tijdelijk op in de bodem en gebruikt dit op het moment dat het nodig is. Een bodemwarmtepomp produceert dus zelf geen warmte, maar verplaatst deze van A naar B.  

Vloerverwarming 

De woningen worden standaard uitgerust met vloerverwarming- en koeling. Dit zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in huis en daardoor voor een aangenaam klimaat, bij koud én bij warm weer. Radiatoren zijn (op de badkamer na) bij vloerverwarming niet nodig, waardoor je de ruimte in huis optimaal kunt benutten. Bovendien is deze vorm van verwarmen gunstig voor mensen met allergieën en astma, omdat er minder sprake is van stofverplaatsing. In de Waarden woon je niet alleen duurzaam, maar ook comfortabel en gezond!