Een berging die goed is voor jou én voor de natuur!

Een berging die goed is voor jou én voor de natuur!

Jouw steentje bijdragen aan de natuur? De losse bergingen in de Waarden hebben een sedumdak en een waterberging. Deze zijn niet alleen goed voor de natuur, maar je kunt ook genieten van de vogels en vlinders die zich rond de berging hebben gehuisvest.

 

Biodiversiteit  

Het sedumdak bestaat uit 8 tot 12 soorten sedum, een vetplant die uitermate geschikt is voor een groen dak. ‘’Het groene dak biedt verkoeling in hete dagen, maar zorgt daarnaast ook voor een nestelgelegenheid voor zowel insecten als vogels. Daarbij is het ook nog eens een voedingsbron, wat ervoor zorgt dat de lokale biodiversiteit versterkt wordt.’’ Zegt Guus Wijfje, ontwerper van de klimaatadaptieve en natuurinclusieve berging.

 

Watergebruik  

Een ander voordeel van de sedumdaken is dat deze vrijwel geen water nodig hebben. Ook hoef je je bij een heftige regenbui geen zorgen te maken dat het water wordt verspild. Onder het dak hangt een waterberging die maar liefst 300 liter water kan bewaren. Dit water tap je eenvoudig uit het kraantje dat tegen de berging is geïnstalleerd. Handig voor de bewatering van de planten in je tuin!

 

Verkoelend  

We krijgen vaker te maken met hittegolven of langdurig heet weer. Een groene omgeving werkt verkoelend en sedumdaken helpen hier ook bij. Het wordt dus minder warm in de berging!

 

Redenen  

Genoeg redenen om voor een klimaatadaptieve en natuurinclusieve berging te kiezen! Dat vindt Guus ook: ‘’Het klimaat verandert snel. De dagen worden heter, het blijft langer heet en de verdroging neemt toe. Verder neemt de biodiversiteit af in Nederland. De keuze voor een klimaatadaptieve en natuurinclusieve berging is een typische ‘1 + 1 = 3’-oplossing.’’
Deze berging is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de natuur!

Lijkt het jou ook wat, zo’n groene berging in je tuin? Op de kavelkaart kan je zien welke woningen een losse berging achter in de tuin hebben: dit zijn de klimaatadaptieve en natuurinclusieve bergingen. Voor de andere woningen is in veel gevallen een losse berging mogelijk als extra optie.